Löneförhandling som anställd

Se till att du är påläst. Ta reda på hur mycket dina kollegor tjänar och hur företaget går till väga när det sätter sina löner. Kolla också upp vad yrkesgruppen tjänar på andra företag.

Kom med argument om varför du är värd en högre lön. Argument som kan ge sig en högre lön är:

  • Att du har fler arbetsuppgifter än vad du är anställd för.
  • Att du har fått, eller kommer att få, ett ökat ansvar på företaget.
  • Att du har genomgått en utbildning på företaget.
  • Att du är ovanligt ambitiös och ansvarstagande.
  • Att du är synnerligen duktigt på ditt yrkesområde och därför är viktig för företaget.

Var förbered på motargument. Arbetsgivaren kommer naturligtvis att komma med motargument. Precis som du vill höja din lön vill arbetsgivaren hålla ner den. Kanske kommer din arbetsgivare hävda att det inte finns något ekonomiskt utrymme för en löneförhöjning. Ta reda på motsatsen innan mötet. Fundera även igenom andra motargument som arbetsgivaren kan tänkas komma med och förbered dina invändningar.

Allmänna tips när du ska löneförhandla

Gå med i Unionen om du behöver extra hjälp angående löneförhandling. Det finns mycket hjälp att få här. Läs mer här.

Låt inte arbetsgivaren köra över dig. Om arbetsgivaren tidigt i löneförhandlingen säger nej till en löneförhöjning eller ger dig ett skambud ska du fortsätta att framföra argument om varför du bör få en högre lön.

Var inte aggressiv och börja inte mötet med att rabbla upp tio orsaker till varför du är värd en högre lön. En aggressiv förhandlingsmetod lyckas sällan. Då vänder arbetsgivaren taggarna utåt. Var saklig och bygg dina argument på fakta. Var lugn men bestämd.

Var inte rädd för att arbetsgivaren kommer att bli sur på dig efter mötet. Arbetsgivaren är fullt medveten om att de anställda vill få en högre lön och det är inget konstigt med det. Ofta kommer arbetsgivaren att respektera dig ännu mer om framstår som en skarp och en viljestark medarbetare. En sådan medarbetare är alltid bra för företaget och ger dig ett bättre förhandlingsläge nästa gång.

Bli inte nedslagen om du får ett nej eller bara får en symbolisk löneförhöjning. Om du har framfört dina sakliga argument som förklarar varför att du är värd en högre lön vet arbetsgivaren efter mötet vad du står, vad du anser.  Det gör att du får ett bättre förhandlingsläge nästa gång eftersom det är svårare för arbetsgivaren att köra över dig en gång till. Arbetsgivaren är väl medveten om att du kanske tröttnar, söker ett nytt jobb och lämnar företaget. Det är knappast något som arbetsgivaren önskar.

Läs fler tips.denna sida hittar du alla våra sammanställda tips när du som anställd ska löneförhandla!