Exempel på löneförhandling

Så här kan en löneförhandling med chefen gå till

En anställd (som exempelvis arbetar på i en större skivbutik med flera anställda) har precis kommit in i chefens rum, hälsat, satt dig på stolen och småpratat lite med chefen. Sedan är det dags för löneförhandlingen:

– Jag kom egentligen hit för att tala om min lön.

– Jaha.

– Jag tycker att det är på tiden att jag får högre lön. Jag har inte fått löneförhöjning på ett tag nu.

– Hmmm…. Du har faktiskt redan en rimlig lön och i förhållande till dina medarbetare ligger du bra till i lönenivå. Bättre än många faktiskt.

– Jag anser ändå att jag är värd en högre lön.

– Och varför tycker du att du är värd en högre lön?

–  Du vet att jag är en riktigt ambitiös medarbetare och en viktig tillgång för det här företaget. Jag utför mina arbetsuppgifter klanderfritt, jag tar till och med ett större ansvar än vad jag egentligen behöver.

– Som vadå?

– Om folk är sjuka och varken du eller Pelle är här fixar jag med dagsschemat och försöker ringa in folk om det är nödvändigt.  Jag kommer alltid lite tidigare på morgonen, räknar upp kassorna, sätter igång alla datorer och avlyssningen. Om någon är sjuk beställer jag skivor till hans ansvarsområde fast det inte är mitt jobb att göra det.

– Men du behöver ju inte göra det.

– Men ärligt talat om jag inte gjorde det skulle det inte funka och det vet du. Det är ju därför du har gett mig beröm så många gånger.

– Ja, det är väl i och för sig sant.

– Så egentligen utför jag fler arbetsuppgifter än vad jag är anställd för och det gynnar dig, det gynnar mina arbetskamrater och det gynnar butiken. Jag tar ansvar och ser alltid till att butiken fungerar. Dessutom vet du att de kunder som har kontakt med mig alltid är nöjda och kommer tillbaka. Hur många gånger har de inte frågat efter mig när de kommer in i butiken? Dessutom gick jag på den där utbildningen nyligen för att du ville höja min kompetens ytterligare. Det borde vara värt något. Du vet hur viktig jag är för butiken.

– Ja, det är förvisso sant, men som du vet måste vi hålla hårt i plånboken på det här företaget. Skivindustrin är i kris på grund av all nerladdning på nätet. Vi har tyvärr inga marginaler. Jag tycker att du är värd en högre lön, tro inte annat, men vi har helt enkelt inte råd. Vi kanske till och med måste låta någon gå och hur skulle det då se ut om jag höjde din lön när jag samtidigt sparkade någon annan?

– Min lön är min ensak, inget jag pratar med någon om. Jag vill verkligen stanna kvar här, jag trivs här, men jag måste även få en skälig lön. Du vet också att om jag inte jobbade här skulle butiken ha färre kunder. Tänk på alla stammisar jag har. Vi behöver våra stamkunder. Du behöver någon som kan sälja skivor. Du behöver kompetent personal. Allt det där är jag. Jag är viktig för det här företaget och det vet du.

– Hmmm, vi har som sagt var inga marginaler. Vi har flera duktiga medarbetare här i butiken. Tänk om alla skulle kräva högre lön i detta kärva läge.

– Allvarligt talat. Hur många gånger har jag inte lyckas kränga CD-skivor som kunden inte ens tänkt köpa? Jag kan höja mig ytterligare ett snäpp, jag lovar, och då tjänar du in min löneförhöjning i ett nafs och mycket därtill. Ju fler CD-skivor vi säljer desto bättre för företaget. Du vet att jag är en ovanligt duktig säljare. Alla skivor som passerar kassan betalar vår lön, allas lön.

– Hmmm, jag vet inte. Men hur mycket hade du tänkt dig?

– 2000 kronor mer i månaden.

– Hahaha, du är inte lite fräck du. Om jag skulle ge dig en löneförhöjning handlar det nog bara om några hundralappar. Kanske 500, mer har vi inte råd med.

– 500 hundra är för lite… Du vet att jag kränger minst 20, 30 skivor i veckan i merförsäljning, skivor som kunderna annars inte alls skulle ha köpt. Dessutom får jag hela tiden nya nöjda kunder som kommer tillbaka eftersom de gillar mig. Det ger försäljning. Bra försäljning.  Ännu mer än vad merförsäljningen ger.

– Hmmm, jag ska tänka på saken. Men några 2000 lär det inte bli.

– Lägre än 1500 kan jag tyvärr inte tänka mig.

– Okej, då vet jag det. Måste kolla siffror och sånt först.

– Men jag får alltså en löneförhöjning?

– Hmmm… Ja, det kan du kanske få. Men inte mer än 1000. Vad skulle du säga om det?

– 1000? Känns lite snålt. 1200?

– Du var då en tuff förhandlare. Hahaha. Okej, vi säger 1200. Gå nu tillbaka till butiken och sälj utav bara helvete.

– Tack! Mycket bra. Då säger vi så.

Den anställde och chefen skakar hand. Båda känner sig som vinnare.