Fackförbund

Det är inte alla som vill gå med i ett fackförbund, det kan handla om ideologiska skäl eller för att man tycker att det kostar för mycket. Sedan lång tid tillbaka räcker det dessutom att vara med i enbart A-kassan för att få ersättning om man skulle bli arbetslös, så varför ska man egentligen överhuvudtaget överväga att gå med i ett fackförbund i dagens läge?

Varför gå med i ett fackförbund?

Svaret på den frågan är att fackförbundet kan hjälpa dig på många olika sätt, till exempel om du hamnat i en konflikt med arbetsgivaren om din lön. Utöver det har fackförbunden faktiskt bidragit till att de flesta anställda i Sverige idag har en rimlig lön och rimliga anställningsförhållanden. Det är ju de berömda kollektivavtalen som sluts mellan fackförbunden och arbetsgivarna som ser till att de flesta svenskar får en skälig lön vilket är viktigt eftersom det inte finns någon lag om minimilön i det här landet.

Förvisso behöver du inte vara med i ett fackförbund för att få en löneförhöjning om din arbetsplats omfattas av ett kollektivavtal, men många anser att det är osolidariskt att låta sina kollegor (som är med i arbetsplatsens fackförbund) betala för att även du som inte är med i facket ska få en högre lön.

Fördelar

  • Du är med och bidrar till att du och dina kollegor får en högre lön och rimliga anställningsförhållanden.
  • Du kan få hjälp av facket med tips och råd inför din löneförhandling.
  • I det flesta fackförbunds fackavgift ingår en inkomstförsäkring som kan ge dig en betydligt högre arbetslöshetsersättning om du skulle ha oturen att bli arbetslös. Loneforhandling.se rekommenderar att alla som tjänar mer än A-kassans tak borde se till att vara skyddad av en inkomstförsäkring, annars kan det bli riktigt tuffa tider om man blir arbetslös. I värsta fall kanske man bara får ut hälften så mycket, eller mindre, i A-kassa än vad man hade i lön.
  • Du kan få hjälp om du hamnar i en tvist med din arbetsgivare, till exempel om arbetsgivaren oskäligen dragit av något från din lön, säger upp dig utan att ha tillräckligt goda skäl eller behandlar dig illa. Fackförbundet kan då föra din talan och bidra med juridisk hjälp.
  • Om du har några frågor rörande din lön, ditt anställningsavtal och anställningsregler är det bara att kontakta facket.
  • Om du vill engagera dig i facket kan du delta i olika kurser och aktiviteter som förhöjer din kompentens.