Löneförhandling om ingångslön

Det är viktigt att få en bra ingångslön när du påbörjar en ny anställning för om du får en låg ingångslön minskar du ditt förhandlingsutrymme under kommande löneförhandlingar. Därför ska loneforhandling.se ge dig några bra tips som du kan använda dig av under din första löneförhandling.

Så höjer du din ingångslön

  1. Kolla hur lönestatistiken ser ut innan löneförhandlingen

Ta reda på hur normallönen för ditt yrkesområde ser ut på den ort där du ska arbeta. Det här kan du ta reda på genom att kontakta ett fackförbund eller helt enkelt söka efter lönestatistik på nätet. På till exempel Unionens hemsida hittar du statistik över löner för massor av yrken.

  1. Fundera över din erfarenhet innan du lägger ditt bud

Om du har lång erfarenhet inom ditt yrke bör du försöka få en ganska hög ingångslön eftersom du då förtjänar det. Om du bara är utbildad eller har liten erfarenhet inom yrkesområdet kan du tyvärr inte sikta lika högt.

  1. Hänvisa till dina andra kompetenser

Även om du kanske inte har så lång erfarenhet av det yrke du ska jobba inom kan du ändå få en hyfsad ingångslön om du har andra viktiga kompetenser. Om du till exempel söker en anställning inom handeln och har arbetat som restaurangbiträde kan du påpeka att du är van att bemöta kunder på ett bra sätt, är serviceminded och att du är van att hantera pengar. Denna kompetens är också viktig i detta sammanhang.

  1. Var ödmjuk men inte mjäkig

Du bör framstå som en sympatisk och ödmjuk person som kan ge och ta men samtidigt måste du visa att du är en person som man inte kan trampa på. Alla chefer gillar starka personer som tror på sig själva, för vilken arbetsgivare vill anställa en person som låter sig köras över? Balans är viktigt både för intrycket och för en bra löneförhandling.

  1. Försök lägga ett bud innan arbetsgivaren gör det

Det finns faktiskt många arbetsgivare som frågar vad deras aspiranter har tänkt sig för lön och det är ju utmärkt för dig. Då är det ditt bud arbetsgivaren måste förhålla sig till och inte tvärtom när budgivningen börjar, det ger dig ett visst övertag. Om arbetsgivaren inte frågar dig om vad du begär bör du på ett snyggt sätt framföra det innan arbetsgivaren lägger ett bud, men du bör inte vara för påflugen. Om arbetsgivaren hinner först och du tycker det är på tok för lite måste du förklara varför du tycker det. Hänvisa till din tidigare lön om den var bättre och/eller dina kompetenser.

  1. Lägg ett bud som är högre än vad du tror att du kan få

Det är mycket vanligt att parterna bestämmer sig för en kompromiss under löneförhandlingen, alltså att arbetstagaren får en lägre ingångslön än vad han eller hon först begärde men som samtidigt är högre än vad arbetsgivaren först ville erbjuda. Därför är det viktigt att ditt första bud är lite högre än vad du kan tänka dig. Om du egentligen tycker att 23 000 kr/mån är okej kan du kanske börja med att begära 25 000 kr/mån, men det beror lite på hur lönestatistiken ser ut, hur stor erfarenhet du har och så vidare.