Inkomstförsäkring

Om du skulle bli arbetslös och är med i A-kassan får du 80 % av din tidigare lön i ersättning. Det tycker vi är en rätt så bra ersättning men det gäller tyvärr inte för alla eftersom A-kassan har ett tak. Du kan aldrig få mer i A-kassa än 14 960 kr vilket är baserat på en månadslön på 18 700 kr, så om du tjänar mer än så får du inga 80 % i A-kassa.

Därför inkomstförsäkring

A-kassans tak är alltså inte speciellt bra för dig som kanske tjänar 20 000 – 30 000 kr i månaden eller mer. Om du till exempel tjänar 29 920 kr/mån halverar du din bruttoinkomst om du skulle bli arbetslös, fast du förlorar faktiskt mer än så efter skatt eftersom du inte får något jobbskatteavdrag om du lever på A-kassan. För dig som har anpassat dig till din fina lön och kanske har köpt ett dyrt boende, en bra bil och dragit på dig lite dyra vanor (som du inte gärna lever utan) kan en arbetslöshet bli förödande. Det kan tvinga dig att sälja din bil, ditt hus och du kanske måste ställa in dina semesterplaner, och sist men inte minst: du kanske måste börja leva på dina surt förvärvade sparpengar. Det är ju inte meningen att ens sparkapital ska spenderas på vanliga levnadskostnader, men det finns såklart en lösning på det här och den lösningen heter inkomstförsäkring.

Så mycket får du i ersättning

En inkomstförsäkring gör att även du som tjänar mer än 18 700 kr/mån får 80 % av din lön i ersättning om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen har emellertid ett tak precis som A-kassan, men taket är betydligt högre. Det finns många fackförbund som erbjuder inkomstförsäkringar (i samarbete med ett försäkringsbolag) men villkoren och ersättningarna kan skilja sig rätt så mycket åt mellan fackförbunden. Unionen, till exempel, har ett tak på 60 000 kr medan Akademikerförbundet SSR har ett tak på 100 000 kr. Det gäller alltså att hitta en inkomstförsäkring som inte har ett tak som är lägre än vad din lön är, eller åtminstone ska taket ligga så nära lönen som möjligt.

Så länge får du ersättning

De flesta inkomstförsäkringar ger ersättning i 140 – 150 dagar men om du har tecknat en tilläggsförsäkring kan du få ersättning ännu längre. Vi ska ge dig två exempel:

  • Unionen ger ersättning i 150 dagar och i ytterligare 50 dagar om du har tecknat en tilläggsförsäkring, alltså i 200 dagar sammanlagt.
  • Akademikerförbundet SSR ger ersättning i 140 dagar och ytterligare 160 dagar om du tecknar en tilläggsförsäkring, alltså sammanlagt 300 dagar.

Vanliga krav för inkomstförsäkring

  • Du måste bo i Sverige
  • Du måste vara medlem i A-kassan eftersom inkomstförsäkringen bara täcker det som överstiger A-kassans maxbelopp.
  • Du ska ha en fast anställning (tillsvidare anställning) som omfattas av LAS.
  • Det får inte finnas en stor risk för att du snart kommer att sägas upp när du tecknar din inkomstförsäkring.

Loneforhandling.se rekommenderar varmt att du som tjänar lite mer tecknar en inkomstförsäkring, för om du har förhandlat dig till en bra lön ska du väl ha nytta av det även om du blivit arbetslös, eller hur? Bara vid en inkomst på 25 000 kr tjänar du ca 3000 kr/månaden på att ha det vid en eventuell arbetslöshet.