Minimilön

Många svenskar tror att det finns en lagstadgad minimilön i Sverige, men faktum är att Sverige är ett av de få länder som inte har det. Det här innebär att arbetsgivaren i praktiken kan ge dig hur låg lön som helst utan att bryta mot någon lag, såvida arbetsgivaren inte är ansluten till ett kollektivavtal.

Arbetsgivare som har minimilöner

Alla arbetsgivare som är anslutna till ett kollektivavtal ger dig aldrig en lägre lön än vad som står i kollektivavtalet. Det är den stora fördelen med att ansöka om jobb hos kollektivanslutna företag. Om du går med i facket får du dessutom hjälp om arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet, till exempel om arbetsgivaren ger dig en lägre lön än vad som står i avtalet.

Arbetsgivare som inte har någon minimilön

Samtliga arbetsgivare som inte har något kollektivavtal bestämmer själva över sin lönesättning. De kan betala ut en lön på 10 – 50 kr/tim om de så vill. Om du accepterar en så låg lön och sedan ångrar dig kan du dessvärre inte överklaga eller hänvisa till någon lag som ger dig rätt att få en högre lön. Det är därför som det är så viktigt att du under din löneförhandling förhandlar fram en vettig ingångslön, för om du får en usel ingångslön blir det nästan omöjligt för dig att höja lönen till en vettig nivå i framtiden. Du kan läsa mer om hur du lyckas med din löneförhandling i flera av våra artiklar här på loneforhandling.se.

Det finns emellertid många företag som inte är kollektivanslutna men som har en egen lönepolicy som inte alls behöver vara sämre än de löneavtal som finns med i kollektivavtalen. Du behöver alltså inte alls undvika företag som inte är kollektivanslutna, du kan få en bra lön ändå. I alla fall om du är duktig på att löneförhandla.