Tips vid löneförhandling

1. Jobba på dina argument innan förhandlingen

Skriv ner alla argument på ett papper och plugga in dem. Överdriv inte, men kom ihåg ditt riktiga värde. Vanliga argument är:
• Du har fler uppgifter än vad du är anställd för
• Du är väldigt ambitiös och ansvarstagande. Ge också konkreta exempel.
• Du är riktigt duktig på just ditt område och får bra resultat. Visa också vilka resultat du uppnått.
• Du har fått ökat ansvar på företaget.

2. Kolla vad andra tjänar

Kolla in lönestatistiken för din tjänst, inte minst om löneförhandlingen handlar om din ingångslön, det hittar du till exempel på Unionens hemsida. Annars är det bara googla på lönestatistik + ditt yrke så kommer du garanterat att hitta lönenivån för det yrke du jobbar inom.

3. Låt dig inte bli överkörd av arbetsgivaren

Även om din arbetsgivare tidigt säger nej till ditt förslag så innebär det inte att löneförhandlingen är slut. Du ska fortsätta framföra argument om varför du är värd den lönen du begär.

4. Tala om för din chef varför du är värd lönen du begär

Börja inte förhandlingen med att rabbla upp 14 olika orsaker till varför du är bäst. Ta det lugnt och sansat, men var bestämd. Lyssna på vad chefen har att säga. Var saklig och bygg alla argumenten på fakta som du kan backa upp.

5. Var inte för aggressiv

Det absolut viktigaste i en löneförhandling är att du fortfarande är vän med din chef när du går därifrån, oavsett om du har fått upp lönen så mycket som du ville eller inte.
Att vara för aggressiv och vända taggarna utåt, gör att chefen kommer förmodligen kommer bli på samma sätt. Du vill vara vän med din chef och få honom att förstå vilken otroligt bra tillgång du är för företaget.

6. Var inte för snäll

Du bör inte heller vara för snäll och passiv för då finns det risk för att du blir överkörd. Då måste vänlig men bestämd när du framför dina krav. Det brukar faktiskt respekteras av de flesta arbetsgivare.

7. Hota inte arbetsgivaren

Att hota arbetsgivaren med uppsägning är aldrig bra i en löneförhandling. Nämn inte heller att du har andra arbetsgivare som är intresserade av att anställa dig. Detta leder bara till att arbetsgivaren vänder taggarna utåt och tänker ”om denna person ändå överväger att lämna företaget så finns det ingen idé att satsa på honom eller henne”.

8. Lova inte för mycket

Lova inte din arbetsgivare att du kommer jobba ännu effektivare eller hårdare om du inte känner att det är något du borde göra. Det leder mest bara till att du blir stressad. Din lön bör vara mest påverkad av vad du har gjort, inte vad du lovar att du ska göra.

9. Resultat är viktigare än kunskap

Chefen vet redan om vad du har för kunskaper. Det kände företaget till när de anställde dig. Även den kompetensutveckling du haft under din anställning känner företaget förmodligen också till.
Fokusera mer på att visa upp resultat på dina arbetsuppgifter, det kan göra chefen gladare.

10. Jämför dig inte för mycket med dina kollegor

Var försiktig med att kasta för mycket skit på kollegor och medarbetare. Du ska alltid hävda att du är en av företagets viktigaste tillgångar, men aldrig säga att du är bättre än alla andra. Det är oftast chefen som har anlitat resterande personal och då skulle det innebära att han har haft dåligt omdöme.

11. Lägg ett högre bud än vad du tror att du kommer att få

Det är viktigt att du säger att du vill ha mer än vad du tror att du kommer att få eftersom budgivning brukar handla om kompromissande. Om du vill få 1000 kr/mån i löneförhöjning ska du kanske säga att du vill ha 1500 kr mer i lön.

12. Räkna inte med att du får exakt som du vill

Nej, det är långt ifrån alltid man får exakt så mycket i löneförhöjning som man vill. Det är därför man bör lägga ett högre bud från början, då kanske du i alla fall kommer nära det bud du egentligen hoppas på.

13. Ta upp alla relevanta kompetenser

Om du förhandlar om ingångslön bör du inte bara visa upp vilken erfarenhet du har inom det yrke du jobbar eller ska jobba, utan även ta upp andra erfarenheter och utbildningar som kan vara relevanta för ditt nya jobb.

14. Ha en backupplan

Om det verkar som att du inte kommer att få någon höjd lön, eller att du kommer att få en mycket liten löneförhöjning, kan det vara bra att ha en backupplan. Du kan till exempel föreslå att du kan få höjda förmåner, till exempel en tjänstebil.

15. Erbjud ett större ansvar mot en högre lön

Fler arbetsuppgifter och större ansvar är alltid skäl för att få en högre lön, så om du vet att du orkar och klarar av att ta ett större ansvar på företaget bör du framföra det till chefen under löneförhandlingen.

16. Håll dig bara till argument som har med jobbet att göra.

Det är viktigt att dina argument enbart har med jobbet att göra. Många arbetsgivare vänder taggarna utåt om man börjar med snyftvalser om att man har många barn att försörja, att hyran har höjts, att din lön inte räcker till och så vidare. Men ingen regel utan undantag. Om du jobbar på ett litet företag och står din arbetsgivare nära kan det ibland funka att berätta om höjda hyror, men det beror även på vilken personlighet chefen har.

17. Ta inte ut segern i förskott

Innan du ska löneförhandla ska du inte ta för givet att du kommer att få en löneförhöjning. Det är bättre att utgå ifrån att du inte får det så blir den eventuella besvikelsen mindre. Men självklart ska du göra allt du kan för att få upp din lön innan löneförhandlingen är över. Se även till att din löneförhöjning dokumenteras så att den blir skriftligen bekräftad så snart som möjligt.

18. Ställ inga ja- eller nej-frågor

Om du ställer frågor som ”anser inte du att jag har utvecklats i mitt arbete under den senaste tiden?” riskerar du att få ett kort och gott ”nej”. Det är såklart inte bra. Då är det bättre att fråga: ”hur tycker du att jag har utvecklats i mitt arbete under det senaste året?”. Då måste chefen förklara sig mer ingående och då kan du enklare komma med motargument om chefen inte anser att du har utvecklats så mycket. Ställ alltså resonerande frågor istället för ja- eller nej-frågor.

19. Säg inte att din nuvarande lön är dålig

Det är inte så bra att säga till chefen att man har en usel lön i nuläget och därför bör få en högre lön. Då sätter du chefen i en dålig dager vilket kan göra henne eller honom irriterad. Det är bättre att förklara varför du är värd en löneförhöjning än att säga ”min lön är för dålig”.

20. Var konkret

Att säga att man vill få en högre lön för att man är bra på att ”ha många bollar i luften” är inget vidare under en löneförhandling. Det här säger egentligen ingenting om vad du gör eller klarar av. Då är det bättre att förklara vad för bollar det handlar om, alltså vad det egentligen är för arbetsuppgifter du utför med effektivitet.

21. Nej, arbetsgivaren kommer inte vara sur på dig efter mötet

Alla arbetsgivare är varse om att deras anställda vill ha en högre lön. Arbetsgivaren kommer inte vara sur på dig efter mötet. Ibland kan arbetsgivaren till och med respektera dig mer, om du visat dig viljestark och haft en skaplig förhandling på en rationell nivå.

22. Bli inte sur om du bara fick en symbolisk löneförhöjning

Om du inte får någon löneförhöjning, eller om du bara får en symbolisk löneförhöjning, så ta det fortfarande coolt och visa att du kan hantera det på ett vettigt sätt. Arbetsgivaren vet mycket väl att du kan lämna företaget om du känner att du kanske får en högre lön någon annanstans. Det vill denne så klart inte. Dessutom ger det dig mycket bättre förutsättningar inför nästa löneförhandling eftersom arbetsuppgivaren knappast kan bjuda till för lite en gång till.